LOGGA IN
OM ROTBYGD

U 137 på Gåsefjärden den 3 november 1981, dagen efter den dramatiska lossdragningen.
U 137 på Gåsefjärden den 3 november 1981, dagen efter den dramatiska lossdragningen.

U 137

Den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund på ön Torrumskär vid inloppet till Gåsefjärden på kvällen den 27 oktober 1981. Den upptäcktes inte förrän morgonen därpå - trots att besättningen med brummande dieselmotorer under natten gjort flera försök att komma loss. U 137 hade utan tillstånd tagit sig in på svenskt inre vatten och inom militärt skyddsområde.

Den drogs loss av svensk militär efter att besättningen signalerat nödläge i rykande storm den 2 november. Därefter låg den i fyra dygn förtöjd, så det blev totalt tio dagar på Gåsefjärden. Den 6 november 1981 eskorterades U 137 ut på internationellt vatten och överlämnades till den sovjetiska marinen. Den egentliga orsaken till att U 137 kom in på svenskt territorialvatten är ännu omstridd.
Redan första dagen kom en rysk flotteskader till den svenska territorialvattengränsen och parallellt byggdes den svenska militära beredskapen upp. En annan dramatisk höjdpunkt var när statsminister Torbjörn Fälldin vid en presskonferens förklarade att ubåten, "med till visshet gränsande sannolikhet" var bestyckad med kärnvapen. De tio dagarna då U 137 låg på Gåsefjärden var ett av det kalla krigets mest brännande moment – i varje fall för Sveriges befolkning.  

Grundstötningen fick genast stor uppmärksamhet i hela världen – utom i Sovjetunionen, där medierna inte rapporterade förrän den 4 november. TV-team från bland annat USA fanns på plats och fotograferna på Blekinge läns tidning och Sydöstran distribuerade bilder över hela jordklotet.


Vill du bidra med din berättelse till denna rotbygd?

Kontakta redaktionen så hjälper vi dig vidare.
 



Denna sida är visad 9023 gånger.