LOGGA IN
OM ROTBYGD

Arbetslaget hos Doe Anglert: Ove Sundahl, Ingvar Svensson, Erik Karlsson, Bertil
Arbetslaget hos Doe Anglert: Ove Sundahl, Ingvar Svensson, Erik Karlsson, Bertil "Snickare", Åke Eriksson, Stig Nilsson, Göte Karlsson, Lars-Egon Johansson och Melvin Johansson. Foto: NN

Fiskberedning i Torhamn

Ett gäng livade grabbar i tonåren tillsammans med några mogna män skar i slutet av femtiotalet filé hos Doe Anglert i hans fiskaffär i Torhamns hamn.

Stig Nilsson berättar: ”På bottenvåningen höll filéskärarna till. De filéade torsk som hämtats från i huvudsak Torhamns eller Sandhamns hamn men ibland även från längre håll. Det sjöngs ofta till arbetet, mest frireligiösa sånger blandat med populära slagdängor. Detta uppskattades inte av Rut, som satt på kontoret på övervåningen i det dåligt isolerade huset. Hon skulle nämligen telefonledes sälja fisken till fiskaffärer och fiskeindustrier i olika delar av landet. Fisken packades i lådor som kördes via lastbil till tåget för vidare transport till Stockholm och andra ställen. Den fisk som inte blev såld kördes till Findus industrier på Saltö.

Lönen betalades ut per kilo färdigskuren filé. Fisken delades in i klass 1 och 2. Klass 1 var fisk över 50 cm och gav 17 öre per kilo filé. Klass 2 var under 50 cm men gav 22 öre kilot. Lönen varierade med tillgången på fisk alltifrån 11, 12 kronor när det var som sämst till 6-700 kronor i veckan när det fanns fisk varje dag. Här lärde sig ynglingarna att handskas med pengar eftersom verksamheten var säsongsbunden till höst och vinter!”

Det fanns en person som vägde den filéade fisken. Man la sina fileer i en låda och sitt namn på en papperslapp. Detta var det som var grunden till vilken lön man fick.

Förutom fiskaffären fanns vid den här tiden ett rökeri och en lådfabrik. Lådfabriken snickrade fisklådor till bl. a. de två trålarna Vind och Molly som hade Torhamns hamn som hemmahamn men också till fiskeindustrin. Fabriken ägdes och drevs av Nils Jakobsson.



Berättat av Inger Lind och Stig Nilsson, Torhamn i februari 2014.



Denna sida är visad 6128 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Tommy Mia Andersson, 2013-10-15
Redigerad, 2014-04-09 10:56:44