LOGGA IN
OM ROTBYGD

Hydrokoptern lämnar Petersvik i Torhamn för färd mot yttre skärgården. Under vintrarna var detta oftast den enda möjligheten att ta sig mellan fastland och öarna med varor och post, men 1966 kunde man ta bilen. Fotot ägs av Sydöstra Sveriges Dagblad.
Hydrokoptern lämnar Petersvik i Torhamn för färd mot yttre skärgården. Under vintrarna var detta oftast den enda möjligheten att ta sig mellan fastland och öarna med varor och post, men 1966 kunde man ta bilen. Fotot ägs av Sydöstra Sveriges Dagblad.

1966 körde man bil till öarna

I januari 1966 var isen i östra skärgården så tjock så de 100-talet bofasta personerna på Ungskär, Inlängan, Utlängan, Långören och Stenshamn har blivit ”landbor”. Ett arbetslag av karlar med lång erfarenhet av is och dess bärkraft har markerat med enebuskar en ca 15 km lång körväg till öarna. Nu kör man för fullt med bil och traktor med släp till öarna i östra skärgården. Isen är mellan 20 och 25 cm tjock. Det var många år sedan isen var så tjock enligt äldsten på Ungskär Per Månsson, 86 år. Inte ens vintern 1962/1963 var den så tjock. Isoleringen för öborna är därmed bruten på bekvämast tänkbara sätt.

Dagarna närmast efter nyår 1962/63 fick MS Ungskär lov att läggas upp för vintern och gå i ide i Ungskärs hamn – inbäddad i ca 50 cm tjock is. Då var man isolerade om inte postmästare Svenssons grabbar haft hydrokoptern som fortfarande är till ovärderlig nytta för öborna. Men inte långt därefter kunde man med spark eller gående ta sig till Pettersvik i Torhamn. Lördagen den 22 januari körde den första bilen – en folkvagn – över till Ungskär och från tisdagen efter blev trafiken mera allmän.

Elias Nordström på Ungskär med flera högg enebuskar, grep till yxan och la ut en sträng av buskar som riktmärke för förarna. På onsdagen körde en ganska tungt lastad traktor (ca 1,5 ton) ut mot havsbandet med en mängd varor som hydrokoptern knappast hade kunnat ta. ”Vi känner oss som landbor nu” sa en öbo på Ungskär till teamet från Sydöstran som körde ut till ön samtidigt som en familj fick besök av tillresande med bil. Inte precis någon vardaglig syn på en ö där man dock i dessa dagar känner sig mer landbundna än någonsin. Man kan tom beställa taxi till stan eller fastlandet.

Allt är så nära

Peterssons affär på Ungskär – denna övärlds ”varuhus” – upplever en av dessa säsonger då man kan få varor på annorlunda sätt, även om man i princip anlitar hydrokopterns tjänster. Kristina Andersson som är biträde i affären tycker att det är alla tiders med isen. Nu kan man åka till stan när man vill, även om det inte betyder att man åker särskilt många fler turer. Man tar sig i alla fall snabbt till Torhamn varifrån det går bussar. För de 40 invånarna på Ungskär har isen slagit en stabil bro till fastlandet och likadant känner de nio på Långören, de 14 på Utlängan osv. Allt har plötsligt blivit så nära.

 

Efter artikel i Sydöstra Sveriges Dagblad den 27 januari 1966.



Denna sida är visad 3224 gånger.

Visa karta

Denna berättelse är skapad av:
Tommy Mia Andersson, 2014-10-12
Redigerad, 2014-10-26 20:25:24