LOGGA IN
OM ROTBYGD

Bildtext till telefonväxel, Foto: nnn
Bildtext till telefonväxel, Foto: nnn

Telefonen kommer till byn

Någon gång 1921-22 kom telefonen till Kättilsmåla. Då installerades en så kallad snörväxel för tio hushåll som hade telefonabonnemang. Snören kallades de sladdar med svagströmskontakter som man använde för att koppla ihop de olika telefonlinjerna med varandra.

Den första telefonväxeln var belägen innanför själva affärslokalen hos lanthandlaren Karl Johansson och en ung telefonist skötte kopplingen av samtalen. Det krävdes alltså att en person satt och skötte växeln, om den var obemannad kunde man inte få kontakt med andra telefonabonnenter. Till en början var det flera hushåll som samsades om en ledning var. Tre i Björsmåla hade gemensam telefonledning, liksom två i Strågeryd. De övriga fem abonennterna fanns i Kättilsmåla. År 1923 anslöt sig även byns lärare och en alldeles ny byinvånare, distriktssköterskan, med telefonnätet.

Telefonnumret bestod av ortnamn plus en siffra. Söderbergs kvarn & såg hade till exempel “Kättilsmåla 4”. På ett finurligt sätt användes telefonnumret även som postadress. När postboxar infördes på poststationen anvädes telefonnumret även på poststationen. Enkelt och praktiskt!
 

Ur Kättilsmålabygden från dansktiden till idag, utgiven av Kättilsmåla intresseförening.



Denna sida är visad 3848 gånger.